Zamysleli jste se někdy nad tím, kolik kalorií mají pomazánky a pomazánky, které si dáváte na pečivo? Z jejich hodnot se vám zatočí hlava.
I vy milujete vůni čerstvého chleba? Určitě se vám sbíhají sliny už jen při pomyšlení na něj. Mnohé ženy při shazování kil navíc automaticky z jídelníčku vyloučí pečivo v domnění, že z chleba se nejvíce tloustne.
Pravda je však taková, že problém vzniká právě tím, co si na chléb natřete. A samozřejmě tím, kolik toho chleba s pomazánkou sníte. Nemějte ale hlavu v smutku, pokud víte jak na to, tukové polštářky vám na těle nepřibudou.
Chléb vyloučit nemusíte
Určitě nemusíte mít stres z toho, pokud si pečivo při dietě dopřejete. Odborníci na zdravé hubnutí nedoporučují chléb při hubnutí ze stravy vyloučit. Je totiž zdrojem polysacharidů a díky jeho pravidelnému zařazení do jídelníčku, je hubnutí udržitelné a syté.
Přemýšlejte už v obchodě
V první řadě se zamyslete nad tím, co si na pečivo natíráte a v jakém množství. Právě různé pomazánky mohou být skutečně kalorické. Ať si už do košíku v potravinách automaticky dáváte máslo, ghee, rostlinné másla, tvarohové pomazánky nebo humus, je na čase přečíst si etikety. Jejich složení vás může překvapit.
„Všímejte si zejména obsah kalorií, obsah tuků, obsah nasycených tuků, ty je vhodné jíst s mírou. U pomazánek se podívejte i obsah soli, „řekla ředitelka Institutu redukce a prevence nadváhy kompliment ® PharmDr. Katarína Skybová.
Největší kalorické bomby
Mezi nejkaloričtější pomazánky bez pochyb patří ghee máslo (3700 kJ / 100g), běžné máslo (3000 kJ / 100g) a samozřejmě olej (3400 kJ / 100g), do kterého se zvykne chléb namáčet či smažit. Tyto dobroty umí s váhou pěkně zamávat, proto je konzumujte střídmější nebo nahraďte méně kalorickými.
ghee máslo
Ghee nebo tedy propuštěny máslo je bezvodý tuk získaný z másla. Dnes je velmi oblíbené a propagované jako zdravé, protože má nízký obsah laktózy a kaseinu. Když se ale podíváte na jeho kalorickou hodnotu, zůstanete překvapeni.
„Pravdou je, že má o 20% kalorií více než běžné máslo a o 20g / 100g nasycených mastných kyselin, které nepříznivě působí na kardiovaskulární systém. Během výroby ghee másla může také přicházet k oxidaci cholesterolu. Ten je spojován se zvýšeným rizikem kardiovaskulárních onemocnění. Oxidovaný cholesterol se například v běžném másle nevyskytuje, „řekla odbornice na fit linii.
rostlinné másla
Alternativou k běžnému máslu jsou rostlinné másla, které jsou vytvořeny ztužením olejů. Mají špatnou reputaci, protože v 90. letech se vyráběly technologií, kde během výroby vnikaly i nezdravé trans tuky. Dnes je to ale už jinak a tyto pomazánky jsou bezpečné a často jsou do nich přidávány i zdravé omega 3 mastné kyseliny a vitaminy rozpustné v tucích.
„Obsah nasycených mastných kyselin je pouze do 10% (10g / 100g), což je mnohem méně než má běžné máslo (47%) či ghee (67%). Nemluvě o cholesterolu, který se v rostlinných pomazánkách nevyskytuje vůbec. Jsou proto vhodné i pro lidi s kardiovaskulárními chorobami, „vysvětlila Skybová.
https://provasbyt.cz/kdy-se-vyplati-konsolidace-pujcek/
https://pro-domacnost.cz/jake-jsou-dusledky-pokud-se-opozdite-se-splatkou-pujcky-bez-registru/
https://provasbyt.cz/poridte-si-moderni-a-kvalitni-nabytek-se-slevou-i-50-a-vic-prave-ted/